CURİ IRMAĞI (ÜNYE-ORDU) ALÜVYONLARININ HİDROJEOLOJİSİ

 

Tezi Hazırlayan : Hakan YANBAY Tezin Türü : Yüksek Lisans

Tez Danışmanı : Prof. Dr. Remzi DİLEK Kabul Tarihi : Haziran, 1994

Anabilim Dalı : Jeoloji Mühendisliği Sayfa Sayısı : 80

 

ÖZET

Curi Irmağı (Ünye-Ordu) alüvyonlarının hidrojeolojik açıdan incelenmesini amaçlayan bu çalışma, Samsun F38-d2 ve Samsun F38-d3 paftaları içinde yer alan yaklaşık 20 km2'lik bir alanı kapsar. bu amaçla inceleme sahasının 1/10.000 ölçekli jeoloji haritası, 1/100.000 ölçekli direnaj ağı haritası ve 1/5000 ölçekli yeraltı su tablası haritaları hazırlanmıştır.

Jeolojik çalışmalar sonucunda, riyodasit (Üst Kretase), tortul seri (Üst kretase-Eosen), eski alüvyon (Pleistosen) ve yeni alüvyon (Holosen) birimleri ayırt edilerek haritalanmıştır. Tortul serinin riyodasitlerle olan ilişkisi uyumlu, eski alüvyonlarla ise uyumsuzdur.

Curi Irmağı alüvyonları üzerinde yapılan arazi, büro ve laboratuvar çalışmaları sonucunda, alüvyonun "ÜNİFORM OLMAYAN KÖTÜ DERECELENMİŞ" bir malzeme, porozitesinin % 26, özgül veriminin % 16.5, ortalama transmisibilitenin 6.62x10-3m2/sn, permabilitenin 2.46x10-4 m/sn, hidrolik eğiminin 10-3 ve yeraltı suyunun kuzeye doğru olduğu belirlenmiştir. Alüvyonu çevreleyen jeolojik birimler geçirimsiz olduğundan, alüvyon Curi ırmağından beslenmektedir.

Curi ırmağı alüvyonlarına ait tatlı su-tuzlu su girişim merceği, Ghyben-Herzberg bağıntısı kullanılarak belirlenmöiştir. Tuzlu suyun etkili olduğu sahile yakın kesimler hariç, alüvyonun diğer bölgelerinde yer alan yeraltı sularının benzer kimyasal özellikte olduğu, toprak alkaliler ile zayıf asitlerce zengin ve sodyum tehlikesinin bulunmadığı gözlenmiştir. Kuyu suların kalsite yakın doygunlukta olduğu saptanmıştır.

Alüvyonlarda açılan kuyulara ait suların, içilebilirlik açısından TSE standartlarına uygunluğu araştırılmış ve L20 ve L21 nolu kuyuların dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmadan tüketime verilemeyeceği belirtilmiştir.

İlçenin 2024 yılındaki nüfusu yaklaşık 158.000 olarak belirlenmiş ve bu nüfustaki bir yerleşim yerinin ihtiyacı olacağı su miktarının ise 365 lt/sn olduğu saptanmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: Alüvyon, hidrojeoloji, yeraltı suları, porozite, su kimyası.