DOKTORA YETERLİK SINAVLARININ UYGULANMASI İLE İLGİLİ ESASLAR

 (Bu Esaslar Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü'nün 05 Mart 1999 tarih ve 776 Sayılı Enstitü Yönetim Kurulu'nda Alınmıştır.)

Doktora Yeterlik Sınavı KTÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin 33. maddesi uyarınca, Enstitü Yönetim Kurulu'nun belirleyeceği tarihlerde yılda iki kez yapılır. Sınavın amacı öğrencinin doktora çalışması yapacağı bilim dalındaki konularda yeterli bilgi derinliğine sahip olup olmadığının sınanmasıdır. Sınavın uygulanması aşağıdaki şekilde yapılır.

 1.      Doktora Yeterlik Komitesi'nin başkanı, komitede bulunması halinde, ilgili Anabilim Dalı Başkanıdır. Anabilim Dalı Başkanının komitede bulunmaması halinde komite üyeleri kendi arasından bir üyeyi başkan seçer.

 2.      Doktora Yeterlik Komitesi bilim dalı farklı olan her öğrenci için üç kişiden oluşan yeterlik sınavı jürisi kurar sınavların yapılacağı gün ve saatleri belirler ve bunu yazılı olarak jüri üyelerine duyurur. Danışman jürinin tabii üyesidir. Mümkünse jüri üyeleri öğrencinin doktora yapacağı bilim dalındaki öğretim üyeleri arasından, mümkün değilse en yakın bilim dalından seçilir. Ayrıca komite, belirlediği sınav jürisini, sınavların yapılacağı gün ve saatleri Enstitüye iletilmek üzere ilgili Anabilim Dalı Başkanlığına da bildirir.

 3.      Yeterlik sınavları yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu sınavlar Enstitü Yönetim Kurulu'nun belirlediği tarihler arasında komitenin belirlediği gün ve saatlerde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınava alınırlar.

 4.      Yazılı sınavlarda öğrenciye, doktora yapacağı bilim dalıyla ilgili sorular sorulur. Sınav tarihi bu tarihten en az iki hafta önce öğrenciye bildirilir. Yazılı sınavda başarılı olmak için, öğrencinin 100 puan üzerinden en az 70 puan alması gerekir.

 5.      Sözlü sınavlar yazılı sınavı izleyen 1. ve 2. günlerde yapılır. Sözlü sınavlarda öğrenciye doktora yapacağı bilim dalıyla ilgili sorular sorulur. Sınav süresi en az 45 dakikadır.

 6.      Yeterlik sınavı jürileri sınav sonuçlarını sınavlardan en geç bir gün sonra Doktora Yeterlik Komitesi'ne iletir.

 7.      Doktora Yeterlik Komitesi sınav jürisinden gelen yazılı ve sözlü sınav tutanaklarını değerlendirerek öğrencilerin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar sınav sonuç raporu olarak ilgili Anabilim Dalı Başkanlığına verilir. Anabilim Dalı Başkanlığı sınav sonucunu yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde Enstitü'ye iletir.

 8.      Başarısız olan öğrenci bir sonraki dönemde tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir. Doktora Yeterlik Komitesi sınavı başaran bir öğrencinin ders yükünden fazla olarak ders veya dersler almasını isteyebilir. Bu dersleri 6. yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.